27 Nisan 2011 Çarşamba

Nasıl iyi dota oyuncusu olunur?

1. Heroları Tanımak

-Dotada kendi heronuzu tanımaktan daha önemli birşey varsa karşı heroyu tanımaktır. Karşıdaki heronun büyülerini iyi bilmeli ve bunlara göre kendinizle 1e1 kıyaslamanızı yapmanız lazım.
-Karşıdaki heronun hpsini manasını kendinizinkiyle karşılaştırmanız lazım. Karşıdaki heronun büyülerinin manalarını yaklaşık olarak bilmeniz size ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Örneğin karşınızda tinker var ve level 3 ise bu mantıkla manasına bakıp itemindeki bottle miktarını takip etmeniz gerekmektedir.
-İlk yapmanız gereken her gününüzü bir heroya ayırarak o heroya kafa yormak ve item kasmaktır. Belli bir süre sonra tüm heroları öğrenmiş olacaksınız.

2.İtemleri tanımak- Anti item mantığını bilmek.
Karşınızdaki heroların item dizilimine bakarak hangi itemi kasacaklarını takip ederek kendinizi ona göre hazırlayabilirsniz. Karşınızda 1500 hpli bir mortred varsa blade mail + dagon cıktıgınızda büyük bir avantaj saglarsınız. Dagon ve skillerle yıpratıp blade maille size saldıramaması gerektiğini ona öğretirsiniz. İtemler tabi lafın gelişi sonuçta her mortred karşınızda oldugu zaman tutup dagon ve blade mail çıkmanız anlamına gelmiyor bu.

Karşınızda ursa varsa botun ardından blades of attack aldıgında ursa icinpt yerine hemen phase kasmanız gerektigi sonucuna varmanız gerekir.
Bunun gibi binlerce örnek verilebilir.

3.İteme göre item almak.
Yukarıda heroya göre item almaktan biraz bahsettim bir de iteme göre item almak vardır. Yanınızdaki takım arkadaslarınıza göre vlad cıkma olayını kararlastırabilirsniz. Aynı şekilde dagger kasıp agresif oynamayı düşünen bir lion varsa hemen yanına phase bootlu bir rylai hazırlamanız gerektigi anlamına gelir. + Aganim tabii ki.Aynı şekilde karşıdaki heronun itemlerine göre item almak gibi. Lothar kasmıs bir traxes veya sniper için gem, Basher kasmıs bir naix icin hex kasmak gibi.Gerçi naix avatara basmıs olacaktır ama neyse :)

4.Takım oyununu bilmek.
Bu oyundaki en önemli şey takım oyunudur. Takımdaki her kişinin bazı görevleri olmalıdır. Kimisi carry (lane ilerletip kule alıp bol bol krep kesme odaklı oynayan oyuncu) oynarken, kimisi supporter oynamalı (tamamen takımdakileri kastırmak ve karsı tarafı kastırmamak üzerine oyun oynayan parasız culsuz sahısıtr :) ) Kimisi tank oynamalı (armor , hp, hp regen odaklı oynayan saglam zor ölen oyuncular) Axe gibi.
Kimisi imba olmalı.1e1de çok üstün olan ve görenin adeta kaçacğaı cinsten bir hero olmalı. Balanar slark slardar vs. tarzı ms ve assii yüksek herolar bu klasmana girer.

Oyunda temel amac supportlar sayesinde karsı tarafın imba ya da etkili tanklarını savunmasız hale getirmek ve öldürmektir. Koridorlara gang giderek aynı zamanda supporterın imba heronuza veya carry oyuncunuzun kasmasını saglamaktır.

Yeri geldiğinde takım arkadasınızı kendiniz ölmek ugruna kurtarmak, yeri geldiğinde gang gelmiyorsunuz diye aglamak yerine gang gitmek, yeri geldiğinde sacma bir teleportla tüm takıma katkıda bulunmak, yeri geldiğinde kendinizi feda etmek, yeri geldiğinde sırf takım için kaçmak demektir.

5.Mini map takipi

Mini mape sürekli bakmalı herhangi bir heronun görünmemesi durumunda size gelebilmesi ihtimaline karşılık temkinli oyun oynamaktır. İlk amaç ölmemektir unutmayın. Mapte görülen yerleri isaret edilen yerleri kacırmamaktır. Yeri geldiğinde teleportunuzu veya hareket etmenizi bile mapten ayarlayabilirnsiniz.

6.Profesyonelleri izleme
Bu işin üstün oyuncuları gosugamers.net/dota/replays adresinde oyun replaylerini paylaşmaktadır. Dünya turnuvaları vs. burada olmaktadır.Bunları izlemeli ve birşeyler kapmaya çalışmalıusnıız. İzlemeyi kesinlikle genel combat izlemesi olarak yapmamalı bireysel izlemelisiniz. Örnegin stormu ogrenmeye calısıyorsunuz girin bir oyuna storma bakın ne zaman item alıuyor support ne zaman gang gidiyor mu krep kasma odaklı mı gang odaklı mı support odaklı mı oynuyor bunların hepsini gözlemlemelisiniz.

Devamı gelecek bekleyin!!